Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δήμοι και ιδιωτικά ΚΕΚ καλούν τους ανέργους να συμμετάσχουν σε προγράμματα που... δεν υπάρχουν!


Η μπίζνα εκμετάλλευσης των ανέργων από ιδιωτικά ΚΕΚ και δήμους καλά κρατεί!... Χωρίς να έχουν καν ξεκινήσει, προγράμματα ανεργίας που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ βρίσκονται αναρτημένα σε ιστοσελίδες δήμων, συνοδευόμενα μάλιστα από προτροπές προς τους ανέργους να υποβάλλουν αίτηση!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι έχουν εμπλακεί τουλάχιστον πέντε δήμοι της χώρας. Ένας εξ αυτών είναι ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, που εμφάνισε στο site του είδηση για νέο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο το υπουργείο Εργασίας «πρόκειται να ανακοινώσει». Σύμφωνα με τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα αφορά 30.000 - 40.000 δικαιούχους ανέργους έως 29 ετών, απόφοιτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ. Το πρόγραμμα voucher αναμένεται να κινείται στα ίδια πλαίσια με το πρόγραμμα Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών που εφαρμόστηκε στο 2013». Στη συνέχεια η ανάρτηση καλεί τους ανέργους που επιθυμούν ενημέρωση να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε αίτηση συμμετοχής η οποία καταλήγει στο ιδιωτικό ΚΕΚ Metron. Ουσιαστικά δηλαδή οι άνεργοι καλούνται από τον Δήμο να υποβάλλουν αιτήσεις για ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχει και που με τη διαμεσολάβησή του καταλήγουν σε ένα ιδιωτικό ΚΕΚ με το οποίο ο δήμος για κάποιο λόγο επέλεξε να συνεργαστεί.  

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και από άλλον ένα δήμο της δυτικής Μακεδονίας, συνεχίζει το δημοσίευμα της ιστοσελίδες dikaiologitika.gr, ο οποίος παραπέμπει όμως σε άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 75.000 ανέργους. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, έχουν εντοπιστεί άλλοι τρεις δήμοι που κάνουν το ίδιο πράγμα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Καταρχήν ότι κάποια ΚΕΚ παίζουν παιχνίδια αθέμιτου ανταγωνισμού και με την αγαστή συνεργασία των δήμων προσπαθούν να αυξήσουν το πελατολόγιό τους πιάνοντας «στασίδι» πριν από άλλα ΚΕΚ για μελλοντικά προγράμματα. Οι άνεργοι αναγκάζονται βεβαίως να δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία μέσω δήμων μεταφέρονται στα ΚΕΚ για να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος της μπίζνας τους. Και βέβαια μ' αυτά και μ' αυτά, δίνεται η εντύπωση στους ανέργους ότι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση εργασίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί μιας και ολο το παιχνίδι αφορά προγράμματα που δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου