Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Με ετήσιο εισόδημα 600 ευρώ από πρόγραμμα ΟΑΕΔ, άνεργος κλήθηκε να πληρώσει φόρο 1209 ευρώ

Κάθε χρόνο και χειρότερα! Στην Ελλάδα με τους 1.300.000 ανέργους και με χιλιάδες σπίτια χωρίς κανέναν εργαζόμενο, η κυβέρνηση, αντί να βοηθήσει τους ανέργους, εξαπολύει όλο και πιο άγριο φοροκυνηγητό σε βάρος τους.

Το 2010, όταν έφτανε στην Ελλάδα η λίστα Λαγκάρντ αλλά έμενε στο συρτάρι, η κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για φορολογία όλων των πολιτών με τεκμήρια στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η φορολογία αυτή αφορά και τους ανέργους, οι οποίοι μόλις πάψουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας, φορολογούνται με βάση φανταστικά («τεκμαρτά») εισοδήματα τα οποία υπολογίζουν αυθαίρετα τα καλοπληρωμένα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα:  άνεργος 40άρης, που μένει σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία 80 τμ, έχει αυτοκίνητο 1000 κυβικών 5ετίας αγορασμένο στις καλές εποχές, λογίζεται ως έχων «τεκμαρτό» εισόδημα: 3.000 ευρώ ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης (για παντρεμένους 2.500 ευρώ) + 3.200 ευρώ για κατοικία+ 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Η εφορία δηλαδή θεωρία ότι αυτός ο άνθρωπος έχει και αποκρύπτει εισόδημα 10.200 ευρώ και τον φορολογεί ανάλογα

Με το νέο φορολογικό κώδικα όμως που ισχύει από φέτος, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς ακόμη και το ελάχιστο εισόδημα ανέργου, έστω κι αν προέρχεται από πρόγραμμα  του ΟΑΕΔ, φορολογείται ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα(!). Και άρα με 26% από το πρώτο ευρώ, που υπολογίζεται όμως επί των φανταστικών εισοδημάτων και όχι επί του όποιου ποσού εισέπραξε πραγματικά ο άνεργος από τον ΟΑΕΔ. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι άνεργοι που εισέπραξαν από προγράμματα του ΟΑΕΔ για όλο το 2013 600 ευρώ να καλούνται να πληρώσουν διπλάσια ποσά για φόρο, δηλαδή 1209 ευρώ.

Η αδικία είναι τόσο βάναυση που έχει κινητοποιήσει ομάδες λογιστών οι οποίοι έχουν μπλοκάρει τις δηλώσεις των ανέργων προκειμένου να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την τρελή φορολογία. Η κυβέρνηση λέει ότι θα το ξανασκεφτεί και να περιμένουμε τα νεότερα. Εμείς λέμε: είναι κρατικό έγκλημα σε βάρος μας. Ένα κράτος πτωχεύει και αφήνει άνεργους τους πολίτες του και μετά τους κυνηγά ως φοροφυγάδες.




1 σχόλιο: