Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κατασχέσεις ακόμη και επιδομάτων ανεργίας για χρέη και 3 ευρώ!

Προσοχή! Προς όλους τους ανέργους! 
 
Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, δημόσιο, δήμοι και άλλοι φορείς αποστέλλουν προς τις τράπεζες συνεχώς αιτήματα για κατασχέσεις καταθέσεων πολιτών ακόμα και για εντελώς ασήμαντα χρέη. Αναφέρθηκε και αίτημα από δήμο για κατάσχεση ποσού 3 ευρώ για μη καταβληθέντα τέλη νεκροταφείου! Προσοχή στα εξής:
 
• Τα επιδόματα ανεργίας είναι, σε κάθε περίπτωση, ακατάσχετα! Και όμως, έχουν σημειωθεί κρούσματα κατάσχεσης επιδόματος ανεργίας, με το δικαιολογητικό ότι η τράπεζα ή η εφορία δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για χρήματα από επίδομα ανεργίας! Πρόκειται για κάτι εντελώς παράνομο και όποιος αντιληφθεί κάτι τέτοιο πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε δικηγόρο και να απαιτήσει από εφορία και αντίστοιχη τράπεζα να πάρει τα χρήματά του πίσω.
 
•  Υπάρχει ακατάσχετο έως τα 1.000 ευρώ όσον αφορά εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους επιδόματα. Οι τράπεζες, όμως, πολλές φορές επικαλούνται ότι δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα χρήματα, όταν ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως μισθοδοτικός. Προσοχή! Το ακατάσχετο ισχύει όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο, όχι χρέη προς ιδιώτες. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση το κράτος έχει αρχίσει να βρίσκει "παραθυράκια".
 
• Σήμερα, τα αιτήματα αυτά διαβιβάζονται από την εφορία προς τις τράπεζες με τρόπο τέτοιο ώστε η διαδικασία παίρνει κάποιο χρόνο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, εφόσον πρόκειται για ένα μικρό ποσό, π.χ. επίδομα ανεργίας, να κάνετε ανάληψη όλου του ποσού την ίδια ημέρα που κατατίθεται. Δυστυχώς, όμως, αυτό θα αλλάξει και τα αιτήματα για κατασχέσεις θα διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά.
 
• Σε κάθε περίπτωση: Να μην αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να μας παίρνουν και την τελευταία μπουκιά απ' το στόμα, επειδή έχουμε ένα μικρό χρέος που οφείλεται στα χαράτσια τους και στη δραματική ύφεση και ανεργία που αυτοί με την πολιτική τους δημιούργησαν! Να οργανωθούμε τώρα σε κατά τόπους Επιτροπές Ανέργων και να παλέψουμε με κάθε μέσο για να επιβιώσουμε!

Μαζεύουμε υπογραφές για να σταματήσουμε τη φορολογία των ανέργων με τεκμαρτά εισοδήματα


Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι σκοπεύουν να  καταργήσουν τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων με τεκμαρτά εισοδήματα από το 2014. Για να γίνει αυτό, όμως, είπε, η προϋπόθεση είναι να φτιαχτεί "περιουσιολόγιο". Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς  των ελληνικών οικονομικών υπηρεσιών, υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί περιουσιολόγιο μέσα σε ένα χρόνο; Κι επίσης: γιατί οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις υπόσχονται κατάργηση τεκμηρίων για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά δεν λένε λέξη για τους άνεργους;

Η ουσία είναι ότι σε μία χώρα με 1.300.000 ανέργους και με χιλιάδες σπίτια χωρίς κανέναν εργαζόμενο, η κυβέρνηση επιμένει στη φορολογική εξόντωσή μας με βάση φανταστικά ("τεκμαρτά") εισοδήματα. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά ο νέος φορολογικός κώδικας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο κράτησε τα διαβόητα "τεκμήρια" ως μέσο φορολόγησης των ανέργων που δεν έχουν κανένα εισόδημα (που δεν παίρνουν, δηλαδή, πλέον επίδομα ανεργίας) κι επιπλέον άφησε πολλά σημεία ασαφή. Για παράδειγμα, δεν όρισε με ποιες κλίμακες θα φορολογηθούν οι άνεργοι χωρίς εισόδημα που δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε μισθωτοί (κατώτερη κλίμακα φορολόγησης 22%) ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες (κατώτερη κλίμακα φορολόγησης 26%), ούτε κι αν η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα ισχύσει για αυτούς. Παραδείγματαγια να καταλάβετε τον παραλογισμό της φορολόγησης των ανέργων με βάση "τεκμαρτά" εισοδήματα δείτε εδώ (http://epitropianergon.blogspot.gr/2013/09/blog-post_11.html). 


Ως Επιτροπή Ανέργων Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου συμμετείχαμε το καλοκαίρι στη διαβούλευση (στο opengov), ζητώντας αλλαγές στη φορολογία των ανέργων, αλλά οι παρεμβάσεις μας δεν έγιναν δεκτές. Όταν στη συνέχεια ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, κάναμε μια καμπάνια προώθησης του ζητήματος στη Βουλή, προτείνοντας τρεις τροπολογίες, και συγκεκριμένα ζητώντας: α) να οριστούν ρητά τα τεκμήρια ως μέτρο ελέγχου και όχι φορολόγησης για τους άνεργους, β) να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό και γ) να αναγνωριστεί η πραγματικότητα της οικονομικής στήριξής μας από γονείς και συγγενείς που έχουν ακόμη εισοδήματα, χωρίς να τους επιβάλλεται φορολογία 10% γι’ αυτό.

Τώρα πλέον λέμε να ξεκινήσουμε μια συλλογή υπογραφών από ανέργους, ζητώντας κατάργηση της φορολόγησης των ανέργων με τεκμαρτά εισοδήματα. Μαζεύουμε υπογραφές κάθε Τετάρτη, 9-10 το πρωί, έξω από τον ΟΑΕΔ Γαλατσίου. Μερικές Τετάρτες, την ίδια ώρα πάμε και στον ΟΑΕΔ της οδού Σταδίου. Αν μας ανακαλύψετε από το blog μας, ελάτε να υπογράψετε.