Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Επείγον. Επιβάλλουν εξοντωτική φορολογία στους ανέργους. Κινητοποιηθείτε!....

Ο νέος φορολογικός κώδικας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου προβλέπει ανατριχιαστικούς φόρους για τους ανέργους που υπολογίζονται στη βάση τεκμαρτών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι από τη στιγμή που σταματάς να παίρνεις επίδομα ανεργίας, φορολογείσαι μέσα από τα τεκμήρια "ύπαρξης" 3.000 για τους ανύπαντρους, 2.500 για τους παντρεμένους, και κάποιων ακόμη χιλιάδων ευρώ που υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού που μένεις και του αυτοκινήτου σου αν έχεις. Και σαν να  μην έφταναν όλα αυτά, ο φόρος θα υπολογιστεί, λένε, επί της διαφοράς μεταξύ τεκμαρτών και δηλωμένων εισοδημάτων, με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή 26% από το πρώτο ευρώ, συν προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος.

Να δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό πιο κατανοητό. Έστω ένας ανύπαντρος άνεργος χωρίς κανένα έσοδο που έχει αυτοκίνητο 1.000 κ.ε. έως 5 ετών και δηλώνει φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονέων του (διότι μόνο αν δηλώσεις φιλοξενούμενος των γονέων σου δεν έχεις και τεκμήριο σπιτιού). Σύμφωνα με το νέο φορολογικό κώδικα, ο άνθρωπος αυτός θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που θα του ζητήσουν λοιπόν θα φτάνει τα 1.820 ευρώ (7.000 Χ 26%). Παράλληλα θα του επιβάλλουν και προκαταβολή φόρου 55% που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 Χ 55%). Δηλαδή ένας άνεργος με μηδενικό εισόδημα που ζει με τους γονείς του κι έχει ένα αυτοκίνητο πενταετίας επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ!

Συγνώμη, πού θα τα βρούμε; Αν δεν ανέβουμε στα κεραμίδια τώρα, πότε θα ανεβούμε!... Εδώ είναι που θα χρειαζόταν ένα δυνατό κίνημα ανέργων αλλά δυστυχώς δεν το έχουμε (όχι ακόμη). 

Βεβαίως να διευκρινίσουμε ότι αυτό το 26% από το πρώτο ευρώ είπανε ότι θα το αλλάξουν και ότι ο φόρος θα επιστρέψει ως είχε μέχρι πέρσι, δηλαδή με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, όπου οι άνεργοι θα έχουμε ένα αφορολόγητο στις 5.000 και στο υπερβάλλον ποσό συντελεστή 22%. Αλλά πρώτον, αυτό το είπανε σε διαρροές προς τον Τύπο, δεν το έχουμε δει πουθενά επισήμως να διατυπώνεται και το νομοσχέδιο ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα. Και δεύτερον, ακόμη κι έτσι, το πρόβλημα παραμένει για τους ανέργους, διότι συν τοις άλλοις, για όσους δεν έχουν ζήσει ακόμη αυτή τη φρίκη όπου άνεργοι χωρίς επίδομα πλέον καλούνται να πληρώσουν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα, ενημερώνουμε ότι οι εφορίες δεν δέχονται ενστάσεις ούτε κάνουν ελέγχους για να δουν την πραγματικότητα (π.χ. ότι το σπίτι σου μπορεί να είναι τρώγλη, να μην έχεις θέρμανση κλπ), να μην έχεις τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη κι αν εσύ τους παρακαλάς. Προφανώς έχουν τέτοια εντολή από το ΥΠΟΙΚ. Κάποιος από μας που το πάλεψε πολύ πέρσι έφτασε μέχρι το Συνήγορο του Πολίτη για να δεχτεί η εφορία την ένστασή του αλλά και αφότου τη δέχτηκε, δεν απάντησε, έχουν περάσει 6 μήνες και το θέμα ακόμη εκκρεμεί. Εν τω μεταξύ, με τις καθυστερήσεις της εφορίας, θα χάσει και την προθεσμία για διακανονισμό. Πόσο θύματα μας θέλετε!...

Τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας; Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μπούμε επειγόντως στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ, όπου υπάρχει διαβούλευση ανοικτή ως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 8 η ώρα το πρωί και να διαμαρτυρηθούμε. Να περιγράψουμε την κατάσταση μας ο καθένας και να πούμε δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν φτάνει που ξαφνικά βρεθήκαμε χωρίς δουλειά, εισοδήματα, με διαλυμένες ζωές, όνειρα και με μια απίστευτη αγωνία επιβίωσης, μας κυνηγάνε κι από πάνω να τους πληρώσουμε και μας απειλούν με κατάσχεση για το μόνο μας σπίτι. Και να πούμε σε όσους ανέργους ξέρουμε να το κάνουν το ίδιο.

Τα σχετικά λινκ είναι: 
http://www.opengov.gr/minfin/?p=3560
http://www.opengov.gr/minfin/?p=3559
http://www.opengov.gr/minfin/?p=3556

Τα κόμματα δεν νοιάζονται τρελά  για μας. Δεν έχουμε σωματεία και δεν έχουμε ισχύ. Πρέπει να κινητοποιηθούμε μόνοι μας. Κανείς δεν θα μας υπερασπίσει αν δεν υπερασπίσουμε μόνοι τους εαυτούς μας. Έχουμε στη διαθέσή μας μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Γράψτε τα σχόλιά σας στο opengov μέχρι τη Δευτέρα το πρωί στις 8. Αν έχετε και καμιά άλλη ιδέα, κάντε ό,τι μπορείτε...

Κι άλλες περικοπές στα επιδόματα των ανέργων;

"Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και όχι μέσω "επιδομάτων ή άλλων κοινωνικών βοηθημάτων".

Σε απλά ελληνικά: σχεδιάζονται νέες περικοπές στα ήδη ισοπεδωμένα επιδόματα ανεργίας και τα άλλα βοηθήματα που δικαιούνται οι άνεργοι, ενώ πλουσιοπάροχες θα είναι επιδοτήσεις (από τα δικά μας χρήματα) προς τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας - τις περισσότερες φορές, ως γνωστόν, πρόκειται για προσωρινές θέσεις εργασίας, που συνοδεύονται από απολύσεις παλιών, "ακριβών" εργαζόμενων. Ας μας πει ο υπουργός: πότε και πού αυτές οι πολιτικές μείωσαν πραγματικά την ανεργία;

Το μήνυμα είναι ένα: θέλουν να μας πάνε ακόμα πιο κάτω! Γι' αυτό εμείς οι άνεργοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε μέσα από Επιτροπές Ανέργων που θα φτιάξουμε οι ίδιοι, όλοι μαζί, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Και οι άνεργοι θα πληρώσουν φέτος εισφορά για τους ... ανέργους

Φέτος θα πληρώσουν-πληρώσουμε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους άνεργους και ... οι άνεργοι, ή τουλάχιστον κάποιοι άνεργοι. Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι για τη φετινή δήλωση οι άνεργοι δεν θα απαλλαγούν στο σύνολό τους από την εισφορά και εξέδωσε εγκύκλιο όπου ορίζει τις προϋποθέσεις απαλλαγής των ανέργων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σύμφωνα με την παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στην παράγραφο αυτή.

Όσα από τα επιδόματα - βοηθήματα αποτελούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ εισόδημα, ακόμη κι αν απαλλάσσονται της φορολογίας, δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 της δήλωσης (έντυπο Ε1) με βάση τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4110/2013 και συνεπώς υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

2. Υπενθυμίζεται ότι, από τον πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, οι κωδικοί που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογίζεται η ειδική εισφορά, είναι αυτοί που διευκρινίστηκαν με την ΠΟΛ.1223/13.10.2011, δηλαδή 659-660,661-662,431-432,433-434,305-306.

3. Όσον αφορά στις εξαιρέσεις, κατ' εφαρμογή της παραγρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για το οικονομικό έτος 2013, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, είναι οι εξής:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 30/04/2013, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους.

Συνεπώς μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2013, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τουλάχιστον από 30/04/2012 έως και 30/4/2013.

β) Να μην έχει κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Διευκρινίζεται ότι, πραγματικά εισοδήματα εννοούνται τα εισοδήματα άλλης πηγής εκτός από αυτά που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ΣΤ' πηγής, δηλαδή τα εισοδήματα Α', Γ, Δ', Ε' και Ζ' πηγής, διότι εννοείται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, φορολογούμενος μισθωτός υπάλληλος να εργάστηκε κατά ένα χρονικό διάστημα μέσα στο έτος 2013, να διακόπηκε εν συνεχεία η εργασιακή του σχέση και κατά την 30/04/2013 να είχε ήδη αρχίσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, συνεπώς και να απαλλάσσεται από την εισφορά.

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα αντικειμενικά εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.